Nuffnang

Sabtu, 19 November 2011

Rahsia Ramuan Tepung

Fungsi tepung Di Sebalik Serbuknya yg Putih

 Rahsia ramuan kali ini membawa anda mgenali jnis tpg serta kgunaanya.Tentunya slps ini anda tidak akan  kekok utk mevariasikan msakan berasaskn produk ini.

 a)TPG SERBAGUNA
    Tpg ini ssuai utk sebarng jnis msakn.Biasanya kita mgunakn tpg gndum biasa lbh mudh didapati.


 b)TPG  BERPROTEIN TINGGI
    Tpg bprotein tggi ini utk mbuat roti krna daya menganjalnya agak tggi,jd lbh smpurna diadun dgn yis.


 c)TPG BERPROTEIN RENDAH
    Tpg ini ssuai utk dbuat pau&seumpamanya.


 d)TPG GANDUM
    Tpg gndum biasa yg byk dpsarkn scra komersial.Fungsinya adlh srupa dgn tpg srbaguna


 e)TPG KRIMER
    Tpg krimer adlh sprt susu(berlemaktmbhn) yg sering dibubuh didlm minuman sprti nescafe@teh


  f)TPG NAIK SENDIRI
    Atau dipanggil tpg brserbuk penaik mpnyai kndungn srbuk penaik srta sdikit soda penaik.Tpg ini
    kita blh buat sndri cthnya,ayak 250gm tpg gndum dgn 1 sudu mkn(rata)srbuk pnaik.Hsilnya ttp sma.


  g)TPG ROS
      Tpg ini mgndungi bhn tpg jgung yg blh mrangupkan biskut.Namun anda x prlu mgurangkn pgunaan
      tpg jgung jika sukatan tpg jgung itu tidak trlalu byk dlm rspi sdia ada.


  h)TPG HONG KONG
      Atau dkenali sbgai Water Lily Flour,sjnis tpg yg sgt putih,Sesuai juga utk mbuat kuih pau.


  i)TPG PULUT
     Atau Glutinous Rice Flour.Tpg ini mgandungi 100% beras mrh asli,mksud bras mrh bukanlah beras itu
     brwrna merah sbliknya beras yg x dibuangbhgia n merah pda mta padinya.Selain kaya dgn vitamin E&B
     serta mudh dicerna.Pengidap kencing manis&ibu mgandung ssuai mengamalknya.

 
  j)TPG OPTIMA
    Tpg ini mgndungi gula ddlmnya&ssuai dbuat kek keju.Bgmanapun pgunaan tpg serbaguna,tpg kastad
     @tpg jgung blh dgunakn sbgai pilihan brgantung pd rsepi anda.


  k)TPG WHOLEMEAL
      Tpg gandum tulen yg mgndungi seart gndum yg tidak hncur.Tpg ini tidak blh diayak&jika dgunakn
       hasil roti@muffin agak berat(heavy textured).


    l)TPG HOEN KWEE
       Tpg ini dgunakn utk buat kuih muih bg sesetengah msyarakat.Namun dpasaran tpg ini mpnyai pelbagai
        jnis wrna pembungkusannya.


     m)TPG KASTARD
         Selain mewangikn tpg kastad akan mbuat tekstur kek lbh padat.Anda blh gantikan tpg kastad dgn
         tpg gndum jika suka.Bgaimanapn utk mdptkn kek yg lbh gebu gntikan juga tpg gndum dgn tpg naik
         sendiri&lihatlah hasilnya.

      n)TPG BISKUT MARIE
          Adlh dr biskut marie yg dikisar halus kmudian diayak agar hsilnya sprti tpg.


      o)TPG UBI
          Atau tpg kanji adlh tpg ubi kayu,fungsinya lbh meliatkn adunan.


      p)TPG JAGUNG
          Memang memekatkan walaupn agak berbeza dr pgunaan tpg ubi.

      Apa tggu lg jom kita masak&aplikasikan tpg yg plbagai variasi..
                                                                                                           


                                                                                                                          SUMBER RASA 2005

    


















Tiada ulasan:

Catat Ulasan