Nuffnang

Rabu, 21 Disember 2011

Jnis-jnis Penggunaan Pengawet Makanan

  Terdapat brbgai jnis pggunaan pgawet mkanan,apatah lg pda yg brniaga&pengilang2 mkanan bsar.Antranya:
    a) Potassium Sorbate(E202)
       Cthnya cendol,minuman

    b) Potassium Metabisulphite
       Cthnya air klapa supya brtahan lma.Bhn ini dpasarkn utk industri minuman@kilang2 bsar.

    c) Sodium Benzoate
       Cthnya jem,sos cili

    d) Sodium Propionate@Anti Mould
       Cthnya kek@roti

    e) Natural Magnesium Chloride
       Cth tauhu


     f) Carrageenan
       Ini adlh bhn pemekat

     g) Tylose Powder
       Ini adlh bhn yg dcmpur kdlm fondan utk mbuat gum paste

 Inilah antaranya  bhn2 pgawet mkanan.









     









Tiada ulasan:

Catat Ulasan