Nuffnang

Isnin, 12 Disember 2011

Teknik Menghasilkan Roti Yg Lbih Lmbut.

  Dipasaran mcm2 roti yg kita tgk&tpg yg plbgai jnis,kalu nak cuba sndri drumah itulah yg sebaiknya.Tpg gndum biasa tidak mpnyai gluten yg byk srta mampu memerangkap udara&blh memudhkn adunan(doh)mjd lbh anjal.Utk mdptkn roti yg mudh kembng,ringan,gebu anda disarankan mgunakn tpg brprotein tggi.

  Penambahan 'BREAD IMPROVER' mbrikanklembutan pd roti.Malah rsa roti lebih enak&scara kseluruhannyambuat rti anda lbh smpurna.Utk mdptkn kulit luar roti yg lmbut pula,sebaik saja roti masak sapu prmukaanya dgn mntega@marjerin kmudian ttup(longgar)dgn tuala basah shgga suam sdkit.

  Paling pnting pastikan suhu membakar roti ssuai dgn jnis roti yg anda buat.Lazimnya 230c pd 10-12min prtama.Kmudian turunkan kpd suhu 190c pd baki masa membkarnya.Anda akan dpt lihat hasilnya stlh anda membancuh,mengadun&membkar dgn tknik yg btl.
Selamat Mencuba!

*p/s;tq wat customer yg slalu bg support&order,sowy jarang dpt online.



2 ulasan: